Stormloop op horeca Berkel Centrum

Berkel en Rodenrijs - Vrijdagavond maakte premier Mark Rutte bekend dat onder andere de winkels zaterdag hun deuren weer mochten openen. De horeca en culturele instellingen kregen echter te horen dat dit goede nieuws aan hun neus voorbij ging. Om hun diepe zorgen kenbaar te maken voerde een groot aantal horecagelegenheden zaterdag actie. Het leverde op een aantal locaties grote drukte op.

Meerdere winkeliers in Berkel Centrum hadden eind vorige week acties aangekondigd. Er waren al posters op de ramen gehangen: wij gaan zaterdag om 12.00 uur open. Bij veel winkeliers staat het water tot aan de lippen. Er hoeft niet veel meer te gebeuren of ze vallen om. Dat ze vrijdagavond onverwacht uit de mond van de premier te horen kregen, dat ze niet pas om 12.00 uur maar direct al zaterdagochtend open mochten deed menig winkelier de tranen in de ogen schieten.
Tranen schoten ook in de ogen van veel horecaondernemers. Voor hen gold het goede nieuws niet en dus waren zij bereid actie te voeren.

Koningsdag

Het was zaterdag een enorme drukte in het centrum van Berkel en Rodenrijs. Niet alleen in de winkels was het gezellig druk ook bij de geopende café's en restaurants. Op het Plein bij 't Vierkantje was het zelfs zó druk dat je gaandeweg de middag in de veronderstelling verkeerde dat het Koningsdag was. Ook bij Café 't Centrum was het een gezellige boel met veel gasten die zich heel blij toonden dat zij elkaar weer onder het genot van een heerlijk biertje of glaasje wijn konden ontmoeten.
Bij Muller & Co, The Naked Fish, Midas en Ferro was het wat overzichtelijker en zaten de meeste gasten aan een tafeltje, soms ook binnen om een maaltijd te nuttigen. De gasten genoten van deze kans om onder het genot van een hapje en een drankje bij te praten. Iets wat iedereen al heel lang gemist heeft.
Letty, eigenaar van Ferro, zei van de gemeente Lansingerland vrijdagavond vernomen te hebben dat de gemeente de opening als zijnde een demonstratie zou gedogen. En dat gebeurde ook. Op het dorp rondlopende handhavers hielden de boel weliswaar in de gaten, maar traden niet op.
Letty zei enorm blij te zijn dat zij en haar team weer eens gasten konden ontvangen. "En dat zijn niet alleen jonge mensen. Ook 70-plussers stonden vanochtend al vroeg op de stoep voor een kopje koffie en gebak. Helaas is het maar voor één dag, maar we hopen zo snel mogelijk de draad weer op te pakken."