Aanmelden als stembureaulid of teller

Dit jaar worden de gemeenteraadsverkiezingen op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart gehouden. De stembureaus zijn dan open van 7.30 tot 21.00 uur. Voor een soepel verloop van de verkiezingen zijn veel stembureauleden en tellers nodig. Hiervoor kun je je aanmelden. Ook als je mee wilt helpen bij het Centraal Tellen van de stemmen op kandidaatsniveau op donderdag 17 maart 2022.

Als je 18 jaar of ouder bent kun je je aanmelden als stembureaulid en/of teller. In het aanmeldformulier op de website van de gemeente Lansingerland (www.lansingerland.nl) kun je aangeven wat je wilt doen. Voor het invullen van het formulier heb je jouw DigiD nodig. Je hoeft hierdoor minder gegevens in te voeren en de aanmelding kan veilig en snel worden verwerkt.
Let op: na aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging in je mailbox. Het kan zijn dat deze e-mail in je spam terechtkomt.

Training stembureauleden

Om je goed voor te bereiden op jouw rol in het stembureau volg je verplicht een online training. Ook wordt een klassikale training georganiseerd. Voor zowel de online training als de klassikale training ontvang je een uitnodiging.
Als je meehelpt bij de verkiezingen ontvang je per verkiezingsdag een vergoeding.
Op maandag en dinsdag bedraagt de vergoeding voor een stembureaulid € 125,00. Op woensdag is dat € 150,00. Hiervoor neem je zitting op het stembureau en tel je na het sluiten van het stembureau alleen op woensdag 16 maart de stemmen op lijstniveau (dus niet op kandidaatsniveau). Op maandag en dinsdag wordt er niet geteld. Dit gebeurt door een andere ploeg op de woensdag.
Als voorzitter ontvang je een vergoeding van € 150,00 op maandag en dinsdag. Op woensdag is de vergoeding € 175,00.
Wanneer je op woensdagavond 16 maart alleen helpt bij het tellen van de stemmen (avondteller) krijg je hiervoor € 30,00.
Doe je mee aan Centraal Tellen op donderdag 17 maart ontvang je een vergoeding van € 75,00.
Maaltijden, zoals een lunch en diner verzorg je zelf. Je ontvangt hiervoor een vergoeding van € 15,00 per verkiezingsdag. Vanuit de gemeente wordt geen catering verzorgd. Wel is er koffie, thee en een tussendoortje.