De jeugd heeft de toekomst

Een deel van onze jeugd blijkt hier toch een ander gevoel over te hebben. Lansingerland kent namelijk lange wachtlijsten voor jeugdzorg. Aangezien onze gemeente volgens mijn snelle check bij het CBS in de top-10 staat van gemeenten met de meeste jongeren (32,6 % om precies te zijn) is dat niet heel vreemd. De problemen in de jeugdzorg hebben binnen onze adviesraad daarom zeker de aandacht. Zelf doe ik hieronder graag alvast een voorzet.
Uit Amerikaans onderzoek is naar voren gekomen dat in een typisch Amerikaans gezin kinderen van 15 tegenwoordig dezelfde aantal sociaal-emotionele leerervaringen hebben opgedaan als 30 jaar geleden een 6-jarig kind. Ik laat het even aan u om te bedenken waardoor kinderen veel in beslag worden genomen maar vermoed dat er best veel paralellen zullen zijn met Nederlandse kinderen. Had ik het al over corona gehad? Door lockdown-maatregelen is er eveneens flink gesnoeid in de tijd waarin jongeren anderen fysiek hebben kunnen ontmoeten.
“It takes a village to raise a child”. Ofwel, een kind heeft veel mensen om zich heen nodig om van te leren. Een kind leert door keer op keer ervaringen op te doen in contacten met andere mensen. Mensen zijn erop ingesteld om in groepen te leven en als de kennis verdwijnt hoe je in een groep samenleeft verandert dat ook de maatschappij waarin je leeft. Hoe leert een kind om empathie te ontwikkelen als het weinig fysiek contact heeft met een ander? Er is minder oogcontact en er zijn minder gesprekken.
Achter mijn rug begint mijn man na het lezen van de kop van dit stuk ineens te zingen: “heeft een kind een toekomst”. Aangezien hij weinig herkenning ziet in mijn blik licht hij zijn ingeving toe. Het blijkt een lied te zijn van Robert Long. Ik zoek de tekst op:

Toen ik klein was zei m′n vader
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst
Als je jong bent, is het leven lang niet slecht
Als je jong bent, ligt de hele wijde wereld voor je open
En je kunt van alles dromen en je kunt van alles hopen
O, dat heeft ie me wel honderd keer gezegd
Ja, m'n vader zag nog toekomst in ′t verschiet
Wie nu vader is ziet dat waarschijnlijk niet

Zelf zie ik het wat minder pessimistisch. Deze kennis geeft immers ook handvatten om dit te veranderen. Vandaar dat ik de laatste zin graag anders zou schrijven: wie nu vader is leert zijn kind het belang dat je ook de ander echt ziet.
Het lijkt me een mooi streven voor dit nieuwe jaar. Niet alleen voor vaders, maar voor iedereen die een rol speelt in het leven van een kind.

Astrid Schoormans
Voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Lansingerland