TooropMavo en Vak College Hillegersberg

Kleinschalig, maatwerk en creatief

Hillegersberg - De TooropMavo en het Vak College Hillegersberg (vmbo) kunnen en willen niet zonder elkaar. Door samen op te trekken, zowel onderwijskundig als organisatorisch, kunnen ze veel voor elkaar betekenen. Zo is een opstroom of doorstroom binnen het vmbo goed te realiseren. Daarbij kenmerken beide scholen zich door een prettig leerklimaat, waarin in iedereen zichzelf mag en kan zijn.

Door Arie van Driel

De TooropMavo is een kleinschalige school voor leerlingen met een GL-of TL/havo-advies. Door de behaalde onderwijsresultaten en de hoge slagingspercentages, maar vooral door de brede persoonsvorming mag de school al tien jaar het predicaat Excellente School voeren. Dat keurmerk trekt niet alleen leerlingen uit Rotterdam aan. Van de 400 scholieren komt zo'n 35 procent uit Lansingerland. Deze leerlingen fietsen elke ochtend gezellig met elkaar naar de TooropMavo.

Toekomst

De school kenmerkt zich door het aanbod van creatieve vakken als Fine-Art, Media-Design, Theater en Discover&Develop. "Juist deze vakken dragen bij aan een brede persoonsvorming", zegt Martin van Zanten, directeur van de TooropMavo.
Leerlingen voorbereiden op hun toekomst vraagt om onderwijs dat oog heeft voor deze toekomst en voor de maatschappelijke en technische ontwikkelingen, zo stelt hij. "Niet alleen kennis, maar vooral vaardigheden spelen daarbij een cruciale rol. Samenwerken, probleemoplossend vermogen, reflecteren, presenteren en digitale competenties vormen daarom een belangrijk bestanddeel van het onderwijsaanbod."
Tot slot geeft Van Zanten aan dat met plezier naar school gaan de basis is om met elkaar te ontwikkelen. "We zijn dan ook trots op de vele vrolijke gezichten die we elke dag weer mogen zien."

Benadering

Als locatiedirecteur van het Vak College Hillegersberg bouwde Edwin Petersen samen met zijn collega´s in vijf jaar tijd een kleinschalige school op waar een fijne sfeer heerst. Het is een school die staat voor een persoonlijke benadering, waar leerlingen hun talenten leren ontdekken en waar je wat gaat DOEN. Het DNA van de school is Doen, Bewegen, Variatie en Maatwerk. Onderzoek heeft bewezen dat bewegen energie oplevert en leren gemakkelijker maakt. Die gedachte is binnen heel de school zichtbaar: bijvoorbeeld in het dynamische schoolmeubilair en do-blokken voor leerjaar 1 en 2. Iedere leerling is anders en heeft een andere benadering nodig.

Maatwerk

"Daarom bieden we maatwerk. Bijvoorbeeld het vak Engels op kaderniveau, wiskunde op mavoniveau. Op die manier kijken zij wat een leerling nodig heeft om nóg een stap verder te komen."
Een jaar geleden opende het VCH zijn eigen techniekcentrum. In de ‘Future Factory’ worden leerlingen uitgedaagd om met behulp van moderne technologie zelf te gaan ontwerpen en te gaan ontdekken. Petersen: "Je leert nu eenmaal meer als je wordt uitgedaagd om zelf iets te doen. En wanneer je daarbij ook nog eens zelf mag kiezen wat, werkt dat zowel stimulerend als motiverend. Daarnaast ontdekken zij op deze manier waar hun talenten en interesse liggen."

VCH-Store

Wie voor de opleiding Bouwen, Wonen en Interieur kiest, verruilt regelmatig het klaslokaal voor een heuse bouwlocatie en heeft het VCH nu zelfs een eigen winkel op de Bergse Dorpsstraat; de VCH-Store! Nieuwsgierig? Kom een (online) kijkje nemen op 5 februari!