VPTZ Lansingerland werkt samen met woonzorglocatie De Tuinen

Lansingerland - Laurens De Tuinen is een woonzorglocatie voor ouderen met lichamelijke klachten of dementie. De bewoners zijn veelal op hoge leeftijd, waardoor zij in De Tuinen de laatste levensfase meemaken. Bewoners hebben soms weinig tot geen familie of familie die ver weg woont. Als iemand in de laatste levensfase van zijn of haar leven komt kan het fijn zijn als er geregeld iemand bij de bewoner aanwezig is. In samenwerking met de VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, zeg maar het zusje van de vrijwilligers in het hospice) van Welzijn Lansingerland is het idee ontstaan om krachten te gaan bundelen. Dit heeft geresulteerd in de pilot 'Er Zijn'.

Zorgpersoneel zou graag, naast de dagelijkse zorg, tijd besteden aan de bewoners in deze laatste fase van hun leven. Zij hebben het echter vaak druk met de zorg voor de andere bewoners en zijn daardoor niet altijd in staat voldoende tijd te besteden aan iemand tijdens deze laatste levensfase. VPTZ Lansingerland heeft een groep vrijwilligers, die mensen in hun laatste levensfase en hun naasten kunnen ondersteunen. Zij bieden hulp bij mensen thuis en ook in zorginstellingen. Voor de pilot 'Er Zijn' is er tevens gezocht naar vrijwilligers vanuit de eigen vrijwilligersgroep binnen De Tuinen die wilden aansluiten. Zij hebben uitleg en een training gevolgd. Als een bewoner in zijn laatste levensfase terecht komt en is er behoefte aan ondersteuning van een vrijwilliger, dan wordt dit aangemeld. Vrijwilligers worden dan volgens afspraak ingepland. Vrijwilligers kunnen een gesprekspartner zijn of een luisterend oor bieden aan de bewoner en/of hun naasten, maar bovendien waken als daar behoefte aan is. Tevens kunnen zij naar behoefte voorlezen, muziek opzetten, een spelletje doen, maar ook in stilte zitten kan fijn zijn. Vrijwilligers kunnen helpen bij eten en drinken. Zij kunnen de zorg tijdelijk overnemen bij afwezigheid van de mantelzorger. Per bewoner wordt er besproken wat de wensen zijn, hoe vaak en hoe lang een inzet van een vrijwilliger gewenst is. Zo ontstaat een duidelijk beeld wat er van de vrijwilliger wordt verwacht. Tot nog toe zijn er een aantal 'inzetten' geweest bij bewoners van De Tuinen, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Vast onderdeel

In de toekomst hoopt VPTZ deze pilot als vast onderdeel in de zorg neer te kunnen zetten. Ook is het doel om uit te gaan breiden naar de andere locaties van Laurens binnen Lansingerland.
Wie naar aanleiding van het bovenstaande interesse heeft om zelf vrijwilliger te worden bij de VPTZ of meer weten over deze vrijwilligersgroep en/of de pilot, neem dan gerust vrijblijvend contact op met:
-VPTZ, Jacqueline van der Vijver, tel. 06-51365764 of Irma Radder, tel. 06-42257429 of met
-Woonzorgcentrum De Tuinen, Esther de Pauw, teamleider Beschermd Wonen, of Nico Huijts, locatiemanager, tel. 010-3320300,