Lockdown gooide roet in het eten

Berkelse talenten Maud en Dante hadden willen schitteren

Berkel en Rodenrijs - We plaatsten in december al een voorberichtje in deze krant over de voorstelling ‘De Klokkenluider van Rotterdam’ van Jeugdtheater Hofplein. Maar helaas moest de voorstelling worden afgelast na de aankondiging van de lockdown. Onder de veertig kinderen die meedoen, zijn ook twee inwoonsters van Berkel en Rodenrijs: Maud en Dante.

John Hofman

We kennen allemaal de film ‘De klokkenluider van de Notre Dame’ en de voorstelling die op 12 december in première zou gaan, is daar wel een beetje aan verwant. De echte Rotterdammer zal vast en zeker wel eens hebben gehoord van het monster van de Euromast. Dat monster wordt gevangen gehouden door de wethouder, maar dat mag niemand weten. Quasimodo heet het monster en is in feite helemaal niet zo verschrikkelijk als je denkt. Hij wil zelfs graag tussen alle mensen in wonen en gaat dan, om daar achter te komen, naar het Zottenfestival. Maar dan beginnen alle problemen.
Het is een echte familievoorstelling. Dat deze vlak voor de kerstvakantie vanwege de lockdown moest worden afgelast, was een grote teleurstelling voor alle betrokkenen. Het is nog niet bekend of de voorstelling op een later moment kan worden gespeeld.

Maud en Dante

Maar wie zijn die twee meisjes uit Berkel en Rodenrijs? We spraken met Maud van der Steen en Dante van Hulst, allebei twaalf jaar en leerlingen van de Theater havo/vwo in Rotterdam-Delfshaven.
Dante zegt bewust voor deze school te hebben gekozen en dat geldt ook voor Maud.
"Het toneelspelen begon eigenlijk al op de basisschool en op dansles leerden we dansen op muziek.”
Hoewel ze nu op dezelfde school zitten, leerden ze elkaar pas echt kennen bij het Jeugdtheater. Beiden hebben eerst een auditie moeten doen en werden uiteindelijk met nog een aantal kinderen geselecteerd om mee te gaan doen met ‘De klokkenluider van Rotterdam’.
Het leuke aan toneelspelen is dat je een totaal iemand anders kunt spelen dan jezelf, vindt Dante. “In de huid van een ander persoon kruipen en dan bij voorkeur in een serieuze rol.” Maud is het met haar eens: ”Ik verdiep mij graag in een rol en die mag ook best wat serieus zijn”.
In de voorstelling spelen ze niet per se die serieuze rol, want 'De Klokkenluider van Rotterdam' is heel luchtig geschreven, geeft een moderne draai aan de klokkenluider van de Notre Dame en bezoekers van de voorstelling kunnen genieten van vele, herkenbare (pop)muzieknummers zoals Arcade, Ghost Busters en muziek van The Beatles (Here comes the sun), voorzien van uiteraard Nederlandse teksten. Daarbij komt heel veel dans om de hoek kijken.

Begeleiding

Waren ze tijdens de auditie wel wat nerveus, tijdens de première viel dat reuze mee.
“We worden heel goed begeleid door drie regisseurs. Ze stellen ons gerust, zijn niet echt streng maar willen wel dat je je uiterste best doet. Je moet je rol met tekst, muziek en dans goed instuderen zodat je je zelf ook op je gemak voelt”, aldus het tweetal.
Dante en Maud gaan elke dag met de metro naar school in Rotterdam waar ze elke week in ieder geval acht lesuren theater/dans krijgen en vier uren toneelspel. Daarnaast uiteraard de ‘gewone’ vakken. Ze komen elkaar weer tegen tijdens de repetities die al vanaf maart dit jaar aan de gang zijn. Ze zijn inmiddels echte vriendinnen geworden.

En hoe nu verder..

Het is te hopen dat de theaters weer snel open gaan. Bezoekers die kaarten hebben gereserveerd voor een voorstelling in deze periode wordt gevraagd om even geduld te hebben. Per e-mail wordt iedereen op de hoogte gebracht over nieuwe speeldata of verdere afhandeling.
Vanaf zaterdag 15 januari is de theaterschool wel weer gestart met de theaterlessen op de verschillende locaties. Er geldt nog wel een aantal maatregelen; iedereen vanaf 13 jaar moet een mondkapje dragen (behalve tijdens de les) en iedereen vanaf 18 jaar moet een coronatoegangsbewijs bij de ingang van de leslocatie laten zien.
Informatie: www.jeugdtheaterhofplein.nl .