Op social media en ook in onze lezersrubriek werd de afgelopen week gereageerd op berichten van de gemeente Lansingerland dat er in onze dorpskernen slechts sprake was van 'kleine' of 'enkele' vernielingen rond de jaarwisseling. Ook de burgemeester sprak van een normaal verloop van de jaarwisseling op een paar incidenten na.
Er zijn echter inwoners van onze dorpen die de jaarwisseling geheel anders hebben ervaren. Eigenlijk is elke afvalbak die door vuurwerk de lucht in gaat, er één teveel. Wie tv-beelden ziet van vernielingen en brandstichtingen in het land mag blij zijn dat zijn of haar eigen spullen het tijdens de jaarwisseling hebben overleefd. Dan valt het hier nog mee, hoor je zeggen. Wie echter met eigen ogen ziet hoe rondtrekkende gasten al vuurspuwend en knallend door de straten trekken en bushokjes en andere spullen opzettelijk slopen, wordt bang en ongerust. Misschien ook boos en getergd en niet gehoord.
Een goed voornemen voor komend jaar en met name later in het jaar is dan ook om met betrokken inwoners in gesprek te gaan om met elkaar te vechten voor een veiliger en minder gewelddadige jaarwisseling dan tot nu toe het geval was. Want het moge duidelijk zijn, we hebben het hier wel over geweld!

Annette Docter