was ik na het lezen van de krantenberichten op maandag 3 januari over de rustig verlopen Oudejaarsviering in de gemeente Lansingerland, er waren slechts wat “kleine” incidenten geweest.
Ik woon in Bleiswijk en een kleine wandeling maakte mij al snel duidelijk dat er zeker voor een bedrag tussen de € 60.000 en € 70.000 schade is veroorzaakt in de publieke ruimte. Bushokjes gesloopt, alle prullenbakken opgeblazen, speelwerktuigen vernield en in de brand gestoken, brugleuning opgeblazen, een brug in de fik gestoken enz. En dan heb ik nog niet over de schade die aan woningen en auto’s is aangebracht. Schade waar wij, als inwoners van Lansingerland, voor zullen gaan betalen door middel van belastingen.
Een tomeloze vernielzucht heeft de bewoners van de wijk de Tuinen en omliggende straten op Oudejaarsavond en Nieuwjaarsnacht wakker gehouden en angst aangejaagd.
Een groep van 20 à 25 jongeren in de leeftijd van 10 tot 15 jaar oefent al maanden een terreur uit in de speeltuinen gelegen aan het burgemeester Baanpad, en de omliggende gebieden, bestaande uit het afsteken van zeer zwaar vuurwerk, eerder bommen, en vernieling van speeltoestellen en bedreiging van een ieder die de moed heeft om er wat van te zeggen.
Een actie van politie en boa's enige weken eerder heeft geleid tot de aanhouding van een aantal jongeren en een gesprek met de ouders van die jongeren, helaas is dat verspilde moeite gebleken. Dezelfde jongeren waren de dag erna weer vrolijk bezig in het betreffende gebied, waarom nemen die ouders niet hun verantwoordelijkheid!! Het is toch te gek voor woorden dat je als ouder denkt “mijn kinderen doen zoiets niet, en buiten opvoeden moet de maatschappij maar doen!”.
Het is toch niet normaal dat kinderen in die leeftijdsgroep om 23.00 uur nog buiten lopen en een ieder en elkaar uitmaakt voor k…lijer enz., lantarenpalen sloopt omdat er op hun hangplek teveel licht is!
Als je vraagt waarom ze dagen na oudjaar nog vuurwerk afsteken krijg je als antwoord “dat ze er adrenaline van krijgen”, ik dacht bij mijzelf, raap je zinloze leven bij elkaar en probeer het nog een beetje zinvol te maken, maar ook dat zal wel niet meer lukken als je thuis geen sturing krijgt.
Ik denk dat het nu eens tijd wordt dat wij, als omwonenden, zich verenigen en bij de gemeente aangeven dat het zo niet meer verder kan gaan en dat er nu eindelijk eens ingegrepen gaat worden om ons woongenot in de “mooie” gemeente Lansingerland te waarborgen!!

Peter Diederik