Boos!

Nederland is een agressief land. Voor wie dat niet gelooft: ga maar eens een paar maanden in een willekeurig ander land in Europa wonen en je zult merken dat de omgangsvormen daar anders zijn. In Zwitserland staan mensen rustig in de rij, zonder te dringen. Op een bepaald moment komen ze wel aan de beurt, vertrouwen ze. Voordringen heeft geen zin.
Maar dan Nederland! Ik woon weer met veel plezier in Nederland, maar ik heb al heel wat vreemde dingen meegemaakt. Zo stond ik in Leiden voor het stoplicht stil, in de auto, met mijn dochter, toen we van achteren aangereden werden. Ik stapte uit en keek wat de schade was. Niks gelukkig. De man die mij aangereden had, bleef in de auto zitten en was duidelijk heel boos. Waarom? Omdat wij en onze auto bestonden? Heel vreemd.
Ook ben ik een keer in Brabant in de dertig kilometer zone klemgereden door een man die woedend wilde weten waarom ik zo zacht reed (ik reed 30 kilometer). Ik herinner me dat ik in de lach schoot. Vermoedelijk niet de juiste reactie, maar de situatie was zo absurd.
Eén keer, dat was enger, had ik ook een hele boze mijnheer aan de deur. Een inwoner van het dorp waar ik toen woonde, had zijn reclamebord op mijn oprit gezet en was woedend dat ik die aangetikt had toen ik met de auto naar mijn garage reed. Hij begon te vloeken en te schelden. Zo absurd allemaal, dat ik begon te lachen. Maar dat maakte hem nog bozer. Hij begon bijna te slaan en in ieder geval te spugen. Ik duwde de deur dicht. Van dat voorval heb ik aangifte gedaan. Die man had dit soort dingen vaker gedaan bij andere dorpsgenoten.
Ik ben helaas niet de enige die dit soort dingen meemaakt. U als lezer heeft uw eigen verhalen. Deelt u die verhalen, alstublieft, zodat we ons realiseren hoe erg het is. Mensen lijken steeds bozer te worden. Ze willen voordringen. Vinden dat zij of hun familieleden recht hebben de eerste te zijn. Mannen en vrouwen in Nederland vallen zelfs andere mensen aan, omdat die mensen hen willen helpen. Hoe absurd kan agressie zijn?
Hierbij wil ik een oproep doen tegen boosheid. We hebben het zo goed in Nederland, vergeleken met andere landen. We leven met zijn allen in zo’n prachtig land! Laten we wat vriendelijker met elkaar omgaan. Wat gemoedelijker. Zonder woede.

Hedda Klip
Ambulant predikant PKN gemeente De Ark in Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek