Honderdste aanvrager energiecoachgesprek beloond

Berkel en Rodenrijs – Op vrijdagochtend 7 januari werd Jan Lous, honderdste aanvrager van het energiecoachgesprek in 2021, in het zonnetje gezet door wethouder Jan-Willem van den Beukel. Als beloning en dank kreeg hij een Speedcomfort, een apparaatje voor op zijn radiator om de warmte sneller en beter te verspreiden.

In de Energiewinkel, gevestigd in de Herenstraat 28 in Berkel en Rodenrijs, werd Jan Lous verwelkomd door wethouder Jan-Willem van den Beukel en energiecoach Jan Boonekamp. Jan vertelde hoe hij het gesprek met de energiecoach heeft ervaren en welke tips hij voor zijn woning heeft gekregen.
Aanvrager Jan Lous was vooral op zoek naar een onafhankelijke instantie die hem wegwijs kon maken in de wereld van energiebesparing. Online kwam hij het Energieloket Lansingerland tegen en vroeg een gratis keukentafelgesprek aan. Hij wilde vooral weten hoe hij zijn woning het beste kan isoleren en wie hij daarvoor kan inschakelen. Een van de energiecoaches kwam bij hem thuis en samen hebben ze gekeken naar de mogelijkheden voor zijn woning. Lous: “Ik zou het aan iedereen kunnen aanraden. Je hoeft er zelf niet veel voor te doen en je krijgt goed en specifiek advies voor je eigen woning.”

Aanpassen van gedrag

Energiecoach Jan Boonekamp: “Het begint al bij het aanpassen van je eigen gedrag. Het is heel eenvoudig om in de ruimtes waar je niet aanwezig bent, de verwarming niet aan te zetten of je computer uit te doen in plaats van op stand-by. Het zijn geen moeilijke aanpassingen en het kost niets, alleen je gedrag.” Energiecoach Jan grapt dat de keukentafelgesprekken steeds langer duren door de enorme bereidheid en het enthousiasme van bewoners om hun eigen woning energie neutraler te maken.

Het Energieloket

Het Energieloket is een samenwerking van energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom, Gemeente Lansingerland en woningcoöperatie 3B Wonen en bestaat sinds 2018. De vijf energiecoaches hebben ieder hun eigen specialisatie en kennis. Nieuwe Lansinger Stroom heeft in totaal 25 vrijwilligers, die op verschillende vlakken actief zijn, bijvoorbeeld bij het opzetten van zonnedaken of als vrijwilliger in de Energiewinkel. Vanwege de huidige coronamaatregelen is de Energiewinkel gesloten. In de Energiewinkel kun je terecht voor vragen en advies. Ook staat er een demonstratiehuis met daarin een warmtepomp, verschillende soorten isolatiemateriaal en zonnepanelen.
Kijk voor meer informatie op: http://www.energieloketlansingerland.nl/energiecoach/