En weer was er afgelopen vrijdagavond een persconferentie. Demissionair premier Rutte en minister De Jonge kondigen wederom stevige maatregelen aan. We zagen het al aankomen natuurlijk, de besmettingen waren de afgelopen weken weer fors toegenomen.
Vanaf zondag 28 november moesten alle niet-essentiële winkels, restaurants en café's, sportscholen en culturele instellingen om 17.00 hun deuren sluiten. Daarnaast werd ook de mondkapjesplicht en de verplichte 1,5 meter afstand weer ingevoerd.
Op de redactie kregen we de maandag na de persconferentie weer de nodige mails binnen waarin aangegeven werd dat activiteiten, zoals de Kerst-In, Café Over-leven, Kerstkoppelkaarten, bingoavonden en andere leuke bezigheden geannuleerd moesten worden. Wat een tegenvaller voor de organisatoren en de vrijwilligers die bij al deze activiteiten betrokken zijn. Maar ook voor de bezoekers van de evenementen zal het een teleurstelling zijn. Want juist in deze tijd hebben veel mensen zo'n behoefte aan gezelligheid en elkaar ontmoeten.
Ook bij de horeca is de rek er uit. Probeerden eigenaren van restaurants vorig jaar nog zoveel mogelijk voor de klanten te organiseren, zoals bijvoorbeeld het thuisbezorgen van dinerboxen, nu geven veel restaurants en café's aan dat ze het onder de huidige regels niet meer zien zitten om open te blijven. Het is heel triest voor deze ondernemers die met hun restaurant of café het leven juist jeu geven.
Dat er maatregelen genomen moesten worden, begrijpen veel mensen, ook al is men het misschien niet met alles eens. Kijkend naar de zorg waar enorm had gewerkt wordt, hopen we dat de maatregelen ook het nodige effect hebben.

Marianne Karsemeijer