Over het bizarre leven in de Late Middeleeuwen

Adel Verplicht, nieuwe roman Marcel van Brandwijk

Berkel en Rodenrijs - En opnieuw ontnamen de coronaperikelen auteur Marcel van Brandwijk zijn feestje. Net als eerder in maart van dit jaar met zijn boek Voor Galg en Rad, moest hij ook dit keer - eind november - de presentatie van zijn nieuwe boek noodgedwongen annuleren. Dus overhandigde hij het eerste exemplaar van Adel Verplicht maar tijdens een etentje aan collega-schrijver Jeroen Windmeijer.

Arie van Driel

Omdat de presentatie van zijn historische roman Voor Galg en Rad vorige keer niet doorging, had de auteur uit Berkel en Rodenrijs er dit keer een echt feestje van willen maken. Op ook nog eens de locatie waar het idee voor het schrijven van zijn romans over het bizarre leven in de late middeleeuwen ontstond: het gebouw van Melanchthon Mavo Schiebroek, waar hij tot aan zijn pensionering ruim veertig jaar geschiedenisdocent en schoolleider was. Sinds zijn pensionering is hij actief als verhalen vertellende gids bij zijn bedrijf MooiRotterdam stadsbelevenissen.
De schrijver: "Volgens de op dat moment geldende regels had ik de presentatie van Adel Verplicht door kunnen laten gaan. Maar omdat ik mijn gasten niet wilde verplichten om zelf de keuze wel of niet te komen te laten maken, heb ik voor hen die beslissing genomen en de presentatie uitgesteld."

Historicus

Adel Verplicht is de tweede roman van een serie van vier boeken over het bizarre leven in de de Late Middeleeuwen. Als historicus verdiepte hij zich in en deed hij onderzoek naar vier lagen van de samenleving uit die tijd: de paupers, de adel, de handelaren en de geestelijke. In het laatste deel komt ook de kunst uit die periode aan bod.
De auteur: "Als historicus heb ik mij verdiept in het leven in die tijd. Ik heb er om me heen gekeken. Niet zo zeer om te leren. Geschiedenis moet je beleven, niet leren. Op basis van die belevenissen kijk ik in vier delen op een andere manier naar wat er in de late middeleeuwen zoal in een mensenleven gebeurde. Met de bedoeling dat de lezer het verhaal als een film aan zich voorbij ziet gaan, erin wordt meegenomen en ervan geniet."
De vier boeken staan overigens los van elkaar. Het ene deel is dus niet een vervolg op een eerder deel."

Meesterwerk

In 2000 vond hij het concept om zijn research te vertalen naar de serie historische romans. Tijdens zijn dip in de winter van 2019-2020 begon hij serieus met schrijven en begonnen de verhalen op papier te leven. Voor Galg en Rad schreef hij in drie maanden. Tijdens zijn zoektocht naar een uitgever, maakte hij Adel Verplicht af. Deel drie staat inmiddels in de steigers. Het vierde deel vier moet zijn meesterwerk worden: "De lat ligt dan hoog".

Ellenerwoude

Adel Verplicht speelt zich af in het door burggraven bestuurde land van Arkel en de fictieve stad Ellenerwoude, tot ver in Europa bekend om zijn worsten, de Ellenaartjes. De oude Ewout van Arkel is er aan het einde van zijn leven en Hendrik, de oudste zoon van de burggraaf en diens tweede vrouw Willemijn, is klaar om zijn vader op te volgen. Hem wacht de zware taak om in de herfsttij van de adellijke overheersing de vele problemen die op zijn pad gaan komen te trotseren.
Of hij hierop voldoende is voorbereid...?

Adel Verplicht is bij elke boekhandel of webshop te bestellen.