Toekomstige laadpaallocaties vastgelegd

Lansingerland - De komende jaren neemt het elektrisch rijden sterk toe. In Lansingerland bereidt de gemeente zich daarop voor en ondersteunt deze ontwikkeling. Om de behoefte aan laadpalen in beeld te brengen is een prognosekaart voor 2025 gemaakt.

Met behulp van deze prognosekaart wordt een inschatting gemaakt hoeveel laadpalen er in 2025 per gebied nodig zijn. Voor al deze laadpalen worden nu de exacte locatie en te gebruiken parkeerplaatsen vastgelegd waar in de toekomst laadpalen voor elektrische auto’s kunnen komen. Dit wordt formeel gedaan met een verkeersbesluit, aan de hand van een plankaart.
Op de plankaart zijn de tot en met 2025 geplande toekomstige laadpalen en bestaande laadpalen te zien evenals de laadpalen die binnenkort worden geplaatst. Op de kaart kan worden ingezoomd en geschoven, zodat de plekken meer gedetailleerd in beeld komen. Toekomstige geplande laadpalen zijn groen en geel gekleurd. Bestaande en binnenkort te realiseren palen zijn paars respectievelijk roze. Deze laatste kunnen niet meer worden aangepast. De plankaart is te vinden via www.lansingerland.nl/laadpalen.

Ter inzage

In juli 2021 is er een mogelijkheid geweest om te reageren op de voorgenomen locaties. Deze reacties en de reacties van de gemeente daarop zijn gebundeld op de website. De gemeente legt een ontwerp voor een verzamelverkeersbesluit zes weken ter inzage, vanaf woensdag 1 december 2021. Ook is dit ontwerp op www.lansingerland.nl/laadpalen te vinden. Met dit verkeersbesluit worden de parkeerplaatsen voor alle laadpaallocaties (wettelijk gezien) alvast gereserveerd.
U kunt tegen dit ontwerp een zienswijze indienen. De gemeente verwerkt deze zienswijzen in het definitieve verkeersbesluit. Wie een zienswijze heeft ingediend, kan tegen het definitieve besluit in beroep gaan. Meer informatie over hoe het indienen van een zienswijze en hoe een beroep kan worden ingediend, is te vinden in het ontwerp van het besluit en het latere definitieve besluit zelf.
De locaties van de laadpalen is bepaald door onderzoek te doen naar de verwachte toekomstige behoefte aan laadpalen in de gemeente met behulp van een prognosekaart. Daarnaast heeft de gemeente enkele criteria vastgelegd in beleidsregels, zoals loopafstanden en obstakelvrije ruimtes. Op de website vindt u hier meer informatie over.

Aanvraag laadpaal

De openbare laadpalen zijn bedoeld voor elektrische auto’s die niet op privéterrein kunnen opladen. Deze laadpalen worden pas geplaatst nadat er een aanvraag door iemand uit de omgeving is ingediend. Zolang er nog geen laadpaal is, blijven de parkeerplaatsen beschikbaar voor iedereen. Na plaatsing van een laadpaal wordt in eerste instantie één parkeerplaats ingericht voor het opladen van elektrische auto’s. Pas als er voldoende gebruik wordt gemaakt van de laadpaal, wordt ook de tweede parkeerplaats bij de laadpaal daarvoor ingericht. In enkele gevallen kunnen er laadpalen worden geplaatst op plekken waar een grote behoefte gezien of verwacht wordt. Deze palen mag de gemeente zelf plaatsen. Ook in deze gevallen wordt meestal eerst één parkeerplek daarvoor ingericht.