65 Jaar getrouwd en nog steeds verliefd

Bleiswijk - Vijf jaar geleden kwam burgemeester Pieter van de Stadt het echtpaar Frans en Loes Verzijl-van der Knaap feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Maandag 22 november stond hij weer voor de deur vanwege het 65-jarig huwelijksfeest en wat waren ze blij elkaar weer in gezondheid te mogen zien!

John Hofman

Het is dan ook een zegen in je leven als je vijfenzestig jaar bij elkaar mag zijn. Dat ze van elkaar houden lijdt geen twijfel en dat kan er zéker aan hebben bij gedragen dat ze er zo goed en gelukkig uitzien. Dat neemt niet weg dat ze wel het een en ander hebben meegemaakt, ook wat de gezondheid betreft, maar er altijd weer bovenop zijn gekomen, mede doordat ze elkaar hebben. Frans (89) is slager van beroep geweest en had op een gegeven moment drie slagerijen. We hebben het dan wel over de échte slager die van zijn vak hield, kennis van zaken had en alleen kwaliteitsvlees en zelf gemaakte vleeswaren verkocht. “Tegenwoordig noemen ze een goed stukje vlees al snel biefstuk, maar daar trap ik niet in”, zegt hij lachend. De laatste slagerswinkel had hij in de Bergse Dorpsstraat in Hillegersberg. Voordat ze naar Bleiswijk kwamen, woonden ze 38 jaar in Bergschenhoek.
“Ik ben een geboren Rotterdammer, maar wat ik de afgelopen dagen heb gezien en gehoord met die rellen, dan schaam ik me heel diep. Zo ken ik Rotterdam niet."
Zijn vrouw Loes (bijna 87) is blij met de bloemen en het prachtige beeldje dat de burgemeester heeft meegebracht. “Dat zetten we op het dressoir”, zegt ze, de daad bij het woord voegend.

Uit het huwelijk zijn drie zoons geboren en inmiddels zijn ze veertien kleinkinderen en elf achterkleinkinderen rijker! Loes: “We zien ze vanwege corona jammer genoeg veel minder dan voorheen en ja, ze hebben allemaal hun eigen leven”. Toch vermaakt het echtpaar zich nog best. Frans: ”Ik wil graag van alles op de hoogte blijven, dus kijk ik veel actualiteitenprogramma’s. Verder hebben we beiden een tablet waar we aardig mee overweg kunnen. Ik zeg maar zo: je moet je voor alles blijven interesseren. Dat is ook goed voor het geheugen.” Wat ook helpt is zingen. Hij is lid van het Hollands Christelijk Mannenkoor in Berkel en Rodenrijs. Trots: “Ik ben nu het oudste lid. Vanavond ga ik er weer naar toe. Het is m’n lust en m’n leven.”
Loes: “Frans hoopt op 16 januari 2022 negentig jaar te worden en dan vieren we ook ons 65-jarig huwelijksfeest. Nu kan dat niet vanwege de coronamaatregelen."

Knipoog

Terwijl haar man in gesprek is met de burgemeester, vertelt ze, een kopje koffie inschenkend, dat ze elkaar in de kerk hebben leren kennen. “Ik kreeg een knipoog van hem en dacht: je knipoogt maar raak hoor, maar de andere dag ontmoette ik hem in de bus en vroeg hij mij gelijk een avondje uit. En tijdens dat avondje uit zei hij al meteen: ‘Ik ga met jou trouwen’ en inderdaad hebben we elkaar nooit meer los gelaten.”
Uiteraard heeft ze, naast het opvoeden van haar kinderen en het bijhouden van de huishouding, ook haar steentje bijgedragen voor de slagerij. “Ik maakte meestal de salades en bracht bestellingen weg. Dan nam ik de kleinste kinderen mee.”
Ze zijn vaak op reis geweest en later kochten ze een toercaravan waarmee ze zelfs op wintersport gingen. “We hebben een druk leven gehad, maar erg genoten.”