Voor deze aflevering (305) van Heden & Verleden aandacht voor het 25-jarig bestaan van 't Hoekje, de evenementencommissie van Soccer Boys.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Rien Kuyvenhoven

't Hoekje wacht na vijfentwintig jaar ook op betere tijden

Bleiswijk - ’t Hoekje is een evenementencommissie van voetbalvereniging Soccer Boys in Bleiswijk. De vrijwilligers van ’t Hoekje zijn betrokken bij veel activiteiten en staan bekend om het organiseren van de 'Hoekje feesten'. Deze feesten worden tweemaal per jaar gehouden en heel jong Bleiswijk loopt ervoor uit. Helaas zorgde de coronacrisis ervoor dat ook deze activiteiten in de afgelopen twee jaar niet konden worden gehouden, terwijl de organisatie een groot feest in petto had voor het 25-jarig bestaan van 't Hoekje. Maar de slogan van de club 'wat in het vat zit, verzuurt niet' zal ook hier wel van toepassing zijn. We spreken met de huidige voorzitter Michiel Bos en de eerste man uit het verleden, Serge Bierhuizen.

Het was oud-voorzitter Evert van Moorselaar van Soccer Boys die min of meer de aanzet gaf voor de oprichting van 't Hoekje. De naam kwam tot stand, omdat de eerste gesprekken in het hoekje van de kantine van Soccer Boys werden gehouden.
"We zaten op een zondagmiddag na de wedstrijd met een groepje bij elkaar toen onze voorzitter, zoals wel vaker, erbij kwam zitten. Hij vond dat er eigenlijk iets moest gebeuren om meer leven in de club te krijgen. Van een grap werd het uiteindelijk een serieuze zaak. Er moest een feest komen. Voordat wij het in de gaten hadden stond er iets met een foto in De Heraut en konden we niet meer terug', schetst Serge Bierhuizen, de tegenwoordige eigenaar van een Bed & Breakfast in het Drentse Diever de beginperiode van de 'onderneming' waarvan hij vijf jaar voorzitter is geweest. Op de vraag wat hij het mooiste vond in die jaren is Bierhuizen kort en bondig.
"Soccer Boys had toen nog een zaterdag- en zondagploeg. Het mooiste was dat de twee selecties iets voor de club gingen doen. Koningsdag is en blijft een hoogtepunt voor de vereniging. We hadden in die dagen ook wel geluk. Voor de eerste keer vroeg ik aan het bestuur 2500 gulden voor zanger George Baker. Blijkt hij vlak voor Koninginnedag met een hit in de top 40 te staan en het jaar erop overkwam ons hetzelfde met Arie Ribbens. Je begrijpt dat het die dagen volle bak was op het Bleiswijkse dorpsplein."
Serge Bierhuizen geeft toe dat het organiseren van evenementen in die tijd niet meer te vergelijken is met nu, gelet op de eisen die aan een vergunning worden gesteld en de huidige coronaregels. "In die tijd ging ik even langs bij het hoofd van de politie, de heer Vermeulen, voor een kopje koffie. Ik leverde een lijstje in met namen van mensen die als beveiliger zouden optreden en het was oké."

Hoogtepunt

'Wat doet 't Hoekje eigenlijk' zullen buitenstaanders die niet veel met de Bleiswijkse voetballers van doen hebben, zich afvragen. Kort gezegd is het een club mensen, voortgekomen uit de vereniging Soccer Boys, die de leden van de club en vooral de jeugd iets wil bieden. Ofwel het verzorgen van een gezellige avond met vrienden en bekenden. Vrijwilligerswerk van de bovenste plank om ook de club een financiële injectie te geven.
Michiel Bos (22) weet het duidelijk te vertellen: "We kunnen op een avond bij de club zo'n driehonderd mensen een fijne avond bezorgen. De laatste keer dat we actief waren, was verleden jaar februari. We liggen dus al bijna twee jaar stil. En vergeet daarbij niet Koningsdag, voor ons het hoogtepunt van het jaar. We waren bezig om ter gelegenheid van ons vijfentwintigjarig bestaan een reünie en receptie te organiseren. Het is nu afwachten wat de toekomst ons brengt en welke regels er gelden. Wat de gemeente betreft zijn we vol vertrouwen als het op het aanvragen van een vergunning aan komt alhoewel dat in het verleden een stuk makkelijker ging. De tijden zijn echter veranderd en er moeten nu veel papieren worden ingevuld." En dan met een glimlach: "Ook papieren die nog niet bestaan".

Gezelligheid

De activiteiten van ’t Hoekje zijn divers: lentefeesten, herfstfeesten, een Regionaal 6×6 Toernooi en destijds Koninginnedag en nu Koningsdag op het gemeentehuisplein. ’t Hoekje staat voor gezelligheid binnen en buiten de club Soccer Boys.
Michiel Bos: "En dat zijn nu juist de evenementen die de afgelopen (bijna) twee jaar niet konden worden gehouden en dat doet net zoveel pijn als dat het jubileum niet kon worden gevierd".
Michiel is sinds kort de opvolger van Brian Straver. Hij baalt natuurlijk van de geldende coronaregels, maar heeft hoop voor de toekomst. "'t Hoekje heeft genoeg plannen en daar gaan we met z'n allen voor!"