Paradox – versus pro/antivax

De dagen worden donkerder. De tunnel die Covid-19 heet lijkt ook langer en donkerder. Dieuwertje probeert het met de pieten nog gezellig en knus te maken in onze huiskamers.
Rutte en De Jonge zijn de zwartepiet en de agenten, brandweerlieden, ambulancemedewerkers en zelfs ook de zorgverleners moeten het ontgelden. Waarschijnlijk gooien we nog geen vuurwerkbommen op onze bescheiden gevierde familiefeestjes, werkvergaderingen of schoolplein gesprekken naar elkaar. Toch zou het er zomaar flink kunnen knetteren. Daar waar de roetveegpieten zich nog kunnen verbergen achter een zelfde soort vermomming, lijkt het erop dat de vaxxers en anti-vaxxers steeds meer kleur (moeten) bekennen. Ooit zei een burgemeester: laten we de boel een beetje bij elkaar blijven houden. En dat wordt steeds lastiger.
Zijn deze tijden dan zoveel anders dan pakweg 2.000 jaar geleden? Op technologisch gebied misschien wel. Op menselijk gebied valt dat mee. In de tijd van Jezus was ook sprake van veel onrust en discussie. Er waren grote religieuze verschillen, etnische verschillen tussen groepen, maar ook binnen de betreffende groepen. Als je je verdiept in de woorden van Jezus dan zie je dat Hij zelfden partij koos voor groepen. Ja voor de armen en zwakkeren kwam Hij altijd op. Toch denk ik dat Hij in deze tijd zowel geen vaxxer als ook geen anti-vaxxer zou zijn.
Zoals wij regelmatig aan elkaar vragen aan de ander wat zijn / haar visie is over het nu zeer beladen 2G onderwerp zo werd Jezus ook bevraagd door allerlei mensen over hoe Hij aankeek tegen bepaalde zaken die toen heel gevoelig lagen. Heel vaak gaf Jezus geen directe antwoorden op al die vragen. Soms antwoordde Hij niet eens en schreef Hij iets in het zand op de grond. Op het eerste gezicht antwoorden met een schijnbare tegenstelling - een paradox. We hoeven niet de vraag te stellen ‘als Jezus nu zou leven in deze tijd’. Hij leeft in deze tijd! Hij is betrokken en weet wat er speelt. Welk antwoord zou Hij geven als het gaat om de vraag: Hoe kijkt U aan tegen 2G beleid, vaccineren en dergelijke? Het zou zomaar kunnen dat Jezus een antwoord zou geven waarvan de gemiddelde presentator van een talkshow zou denken: is dit een antwoord op de vraag? Misschien zou Hij niet eens een antwoord geven maar iets tekenen op een scherm.
Binnenkort vieren we kerst en vieren we de geboorte van Jezus. Hij kwam voor de gehele mensheid, ongeacht afkomst en zelfs ongeacht vaxxer of anti-vaxxer. Hij kwam, zag (ons), overwon de dood en leeft vandaag. Twee geboden gaf Hij mee: heb je naaste lief als jezelf en heb God lief. Paradoxaal? In feite kan je met deze geboden prima overweg, zelfs met elkaar.

Martin van Beelen
Evangelische Gemeente De Driehoek