Arthur Mandos 40 jaar in het onderwijs

Bleiswijk - Maandag 15 november vierde Arthur Mandos, directeur van RKBS de Klimophoeve, zijn 40-jarig jubileum in het onderwijs. Het team van de Klimophoeve had voor hem een feestdag georganiseerd die hem compleet verraste.

Marianne Karsemeijer

"Het was een geweldige dag", zegt Arthur. "'s Ochtends werd ik met mijn vrouw ingehaald op de rode loper, alle kinderen stonden buiten. Ook mijn eigen kinderen waren aanwezig. We werden getrakteerd op gebak van Ammerlaan en ik ben alle groepen langsgegaan met een traktatie. Daarna werd er in elke groep iets opgevoerd door de kinderen, heel leuk!"
Na de gezellige lunch met het hele team ging Arthur met zijn vrouw naar huis, maar de festiviteiten waren nog niet ten einde. Om vier uur werden ze verwacht in Manege Hillegersberg, waar ze werden opgewacht door zijn hele familie en veel genodigden, zoals oud-leerkrachten en andere mensen met wie Arthur gewerkt heeft. Na een gezellige borrel volgde een heerlijk diner met zijn familie en het team. "Ik vond het heel bijzonder", zegt hij, "omdat ik nog een aantal jaren in het onderwijs blijf, het is nog niet eens mijn afscheid en nu toch zo'n feest!"

Passie

"Ik wist als jochie van een jaar of tien al dat ik meester wilde worden", zegt Arthur. "Of biologieleraar, want ik houd veel van de natuur. Het is toch meester geworden." Hij heeft zijn opleiding aan PA Lucia in Rotterdam in 1981 afgerond. Er was toentertijd een overschot aan leraren, maar hij kon als invalskracht aan de slag op verschillende scholen via de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs. Dit heeft hij een half jaar gedaan en in januari 1982 is hij gestart als leerkracht voor klas 4, 5 en 6 op een school in Spijkenisse. Daar heeft hij twaalf jaar gewerkt. In die tijd is het schoolsysteem overgegaan van klassen naar groepen en in 1985 werden kleuterschool en lagere school samengevoegd tot de basisschool.
Het schoolbestuur wilde graag dat hij een managementcursus ging volgen en hij stapte over naar een school in Charlois, waar hij gedeeltelijk voor de klas stond en gedeeltelijk adjunct-directeur was. "Ik heb zelf nooit een directiefunctie geambieerd", zegt Arthur. "Het is zo gegroeid. Na deze school werd ik directeur op een school in Krimpen aan den IJssel. Dit was een grote school en er was geen adjunct. Dit brak me na vier jaar op en ik kreeg een burn-out. Ik wilde niet langer op een grote school werken, waarna ik in Bleiswijk terecht kwam."
De Klimophoeve ging in die tijd over op het daltononderwijs. Dit betekende dat het team gedurende twee jaar in de avonduren cursussen moest volgen om een daltonschool te mogen worden. Na die twee jaar de school het predicaat Daltonschool en konden ze aan de slag. Arthur is nog steeds enthousiast over de dalton onderwijsvorm. "Door deze vorm van onderwijs is er veel saamhorigheid tussen de kinderen, oudere kinderen werken met de jongeren samen, we vormen een minisamenleving". Ook ouders worden veel bij het onderwijs en de buitenschoolse activiteiten betrokken. Hij vindt het belangrijk dat ouders helpen op school. Hoe meer deskundigheid je in huis haalt met ouders hoe beter het is voor kinderen.
Er is veel veranderd in de 40 jaar dat hij in het onderwijs zit maar uit zijn verhalen kun je opmaken dat hij het nog steeds met passie doet. "Dat moet ook", zegt hij. "Als je iets met passie doet, dan komt het over en kun je je kennis overdragen. Dan gaan kinderen graag naar school om iets te leren".