Afgelopen weekend ging de wintertijd in ofwel onze 'normale' tijd. Eind maart draaien we de klok weer vooruit en hebben we het over de zomertijd. Al jaren wordt er in Europa gesteggeld over het al dan niet afschaffen van de zomertijd. De neuzen wijzen nog niet dezelfde kant op, jammer, want van mij mag de zomertijd worden afgeschaft.
Het is natuurlijk heerlijk dat het 's avonds een uur langer licht is in de zomerperiode. Maar je gaat er wel later door naar bed en zo mis je over een aantal maanden gezien flink wat uurtjes slaap. Voor kinderen - misschien vooral voor hun ouders - is het ook een gedoe om hun kind weer in hun normale slaapritme te krijgen. Zondagochtend zullen vast en zeker veel kindjes vroeg wakker zijn geworden. In plaats van op zeven uur stond de wekker op zes uur. En dat op zondagochtend.
Bij dit soort discussies vraag je je altijd af waarom het zo lang moet duren voordat de knoop wordt doorgehakt. Elk half jaar laait de discussie weer op en na een paar weken dooft ie weer uit, waarbij je niet het idee hebt dat er serieus over gesproken is. Voorlopig is het 's avonds weer eerder donker wat je doet beseffen dat we aan de laatste maanden van het jaar begonnen zijn. Een jaar waarin we ons over belangrijkere zaken druk maakten. Denk aan corona en het klimaat. Dan realiseer ik me dat de discussie over de winter- en zomertijd in het niet valt.

Annette Docter