Rotta Rangers en de vogeltrek

Lansingerland - Zaterdag 2 oktober verzamelden twintig Rotta Rangers op de parkeerplaats bij de skiberg in het Hoge Bergse Bos. Rotta Rangers zijn jongens en meisjes van 7 tot 12 jaar, die meedoen met de activiteiten van Natuur- en Vogelwacht Rotta.

Met een grote lus trokken ze omhoog de berg op richting uitkijkpunt 'Lührs'. Onderweg luisterden de Rangers naar interessante weetjes over trek- en standvogels en deden leuke spelletjes die alle zintuigen aan het werk zetten. Zoals een luisteroefening en vliegen als een trekvogel. Ook kregen de Rangers een verrekijker te leen, waarmee ze leerden kijken en direct al veel vogels zagen. Een mooi cadeau voor op het verlanglijstje voor Sinterklaas, vonden de Rangers.
Boven aangekomen bij Lührs werden de kinderen opgewacht door vogelkenner Maurice en oud-Ranger Thyrza. Zij vertelden over de Internationale Vogeltelling 'Euro Birdwatch', die deze ochtend al vóór 08.00 uur was gestart. Euro Birdwatch is een trekvogeltelling waarbij duizenden vogelaars in heel Europa op dezelfde dag de trekvogels tellen. De Rangers mochten meetellen en kijken door grote telescopen. Niet alleen trekvogels, maar alle vogels werden geteld en geregistreerd. De vinken kwamen deze ochtend het meest overgevlogen, er werden er wel 435 geteld. Ook de aalscholvers (366) en de graspiepers (254) waren goed vertegenwoordigd. Er werden zelfs nog acht late boerenzwaluwen en één huiszwaluw gesignaleerd. Deze boeiende ochtend 'vloog' om en weer beneden gekomen kregen alle Rangers nog een handig informatieblad en een mooie origami Noordse stern.
Ben je benieuwd naar alle resultaten van Euro Birdwatch 2021? Kijk dan op www.vogelbescherming.nl en op www.rotta-natuur.nl .