Het kan niet op met de mooie na-zomer weekenden. Vooral zaterdag was het weer stralend en dat was goed te merken op de braderie in Berkel Centrum. Alle terrassen zaten vol en ook de kraamhouders hadden niet te klagen over klanten. Ik maakte zondag met mijn man een wandeling door het Balijbos in Zoetermeer en het viel ons op dat er nog maar zo weinig bomen beginnen te verkleuren. Ik vroeg me af of dit met de natte zomer te maken heeft.
Een vraag aan Google leverde het volgende op: veel eiken en beuken beginnen nu te verkleuren. Naar verwachting zal de sterkste verkleuring plaatsvinden vanaf 26 oktober. Van een groot deel van de bomen zal rond 26 oktober de helft van het blad de herfsttint hebben en vanaf de eerste week van november zullen de bomen helemaal verkleurd zijn.
Rond 25 november is de helft van de eiken en beuken kaal. Bij berken is dat al eind oktober. De herfst begint hiermee dit jaar relatief laat. Deze schatting is gebaseerd op nieuwe analyses van waarnemingen van bladverkleuring en bladval uit de periode 1868 tot en met 2011 door Wageningen University in het kader van De Natuurkalender. Sinds 2001 houden vrijwilligers van De Natuurkalender deze verschijnselen bij. Uit nieuwe analyses van al deze waarnemingen is duidelijk geworden dat het moment van bladverkleuring en bladval vooral door de temperatuur in september bepaald wordt. Hoe hoger de temperatuur in september, hoe later de bladeren beginnen te verkleuren. Daarnaast kan nachtvorst bladverkleuring en bladval sneller op gang brengen. Weet u dat ook weer.

Marianne Karsemeijer