Jaarmarkt trok ook veel bezoekers van buiten Lansingerland

Berkel en Rodenrijs - Dat was toch weer even geleden! Een jaarmarkt c.q. braderie. Hoe je het ook noemen wil, we keken er naar uit en het mocht weer. Zaterdag 9 oktober bleek een goed gekozen dag te zijn, want de week ervoor hadden regen en wind de overhand. Nu scheen de zon en werd het zelfs aangenaam om langs de kramen te kuieren.

John Hofman

De Berkelse winkeliers stonden met veel plezier achter hun kramen en werden daarbij 'aangevuld’ met een groot aantal ondernemers van buitenaf, zodat er een echte jaarmarkt was gerealiseerd. De keuze was reuze.
De organisatie had er rekening mee gehouden dat ze niet te overmoedig moest zijn, omdat corona nog niet geheel is verdwenen: de kramen stonden aan één kant van de winkels opgesteld, zodat de looppaden breed genoeg waren om het publiek niet te dicht op elkaar te laten lopen.
's Morgens was dat zéker het geval, maar 's middags werd het steeds drukker. Ondanks dat verliep het uitstekend. Veel bezoekers hielden zich nog aan bepaalde regels en stonden bijvoorbeeld niet massaal voor één kraam maar gaven elkaar de ruimte. In de jaren voor corona liep men soms ‘mannetje aan mannetje’ maar nu verspreidde men zich, mede omdat de kramen zowel in de Herenstraat, Kerkstraat als rond de Dorpskerk stonden opgesteld. Mede dankzij het mooie herfstweer werd er ook gekocht en niet alleen gekeken. Een grote variatie aan artikelen op de kramen wekte de nieuwsgierigheid van de bezoekers, waarvan er ook veel van buitenaf waren gekomen, waarmee weer eens te meer is gebleken dat Berkel en Rodenrijs een steeds grotere publiekstrekker wordt om te komen winkelen.
Ook de horeca had het druk, want alle terrassen waren regelmatig bezet. Duidelijk was te zien dat de mensen weer eens een dagje uit waren en bereid waren om de portemonnee wat meer aan te spreken.