Marathonvergadering gemeenteraad

Lansingerland – In de eerste gemeenteraad na het zomerreces kwam de gemeenteraad weer fysiek bij elkaar en stelde in een marathonvergadering van bijna vijf uur drie belangrijke dossiers vast, niet nadat veel amendementen en moties de revue gepasseerd waren.

Freek J. Zijlstra

Ter vergadering waren 29 van de 33 raadsleden en het voltallige college aanwezig. Ze hadden er duidelijk zin in, maar naarmate de avond vorderde en de wil ontbrak nog een tweede avond terug te komen, werden sprekers bondiger en voerde burgemeester Van de Stadt het tempo op. Na het tijdrovende thuis digitaal stemmen tijdens het afgelopen coronajaar, was het nog maar nauwelijks gebruikte stemkastsysteem een zegen.

Accommodatieplan sport 2021-2030

Op het voorliggende plan werd door Leefbaar 3B een amendement ingediend om in verband met capaciteitsproblemen op sportpark Het Hoge Land in Berkel al in 2022 te investeren in de omzetting van een wedstrijd- en trainingsveld naar een kunstgrasveld voor voetbalvereniging TOGB en van een natuurgrasveld van voetbalvereniging CVV in 2023 een kunstgrasveld te maken. Aangenomen (18 voor en 11 tegen). Ook de VVD diende een amendement in opdat in bijzondere situaties aan een bepaalde vereniging afgeweken kan worden van de vooraf vastgestelde en misschien te nauw begrensde percentages capaciteitsgebruik, zodat in de eigen kern gesport kan blijven worden en men niet naar een andere kern hoeft uit te wijken. Dit amendement werd ook aangenomen (18 voor en 11 tegen).
De Leefbaar 3B-fractie roept het college bij motie op te onderzoeken in welke mate de onderhoudskosten van padelbanen voor rekening van de vereniging pof te gemeente moeten komen, rekening houdend met de tarieven. Motie unaniem aangenomen. De PvdA diende een motie in waarin het college gevraagd werd om in toekomstige planologische studies rekening te houden met een plek voor een vierde sportpark of kleinere buitensportlocatie. Motie werd aangenomen (27 voor en 2 tegen).

Toetsingskader besteding Eneco-gelden

Zoals aangekondigd diende Leefbaar 3B twee amendementen in die het mogelijk moeten maken dat inwoners meer betrokken worden bij de besteding van de Eneco-gelden. Het eerste amendement legt vast dat bewoners bestedingsvoorstellen kunnen doen voor onderwerpen die binnen het toetsingskader vallen. Een voorstel wordt middels ambtelijke ondersteuning ingediend bij het college van b. en w. Dit amendement werd met 22 voorstemmen aangenomen (de VVD-fractie stemde tegen). Met het tweede amendement worden burgers geraadpleegd over bestedingsvoorstellen die door de voorselectie van de raad zijn gekomen, waarover een voorkeur kan worden uitgesproken. De consultatie vindt plaats via het burgerpanel. De uitkomst is een niet-bindend advies aan de gemeenteraad. Ook dit amendement werd aangenomen (23 voorstemmen; ChristenUnie, GroenLinks en PvdA stemden tegen).
WIJ Lansingerland wilde door het indienen van een amendement vastgelegd zien dat als in de toekomst de schuldquote van de gemeente onder de 110% is of komt, Eneco-gelden en andere vrijvallende saldi dan pas in aanmerking kunnen komen voor investeringskeuzen. De schuldquote bedroeg in 2020 slechts 13%. Dit amendement werd verworpen (13 voor- en 17 tegenstemmen). Hierna werd het raadsvoorstel voor het toetsingskader unaniem aangenomen.

Ontwerp omgevingsvisie

Het raadsvoorstel werd unaniem vastgesteld, nadat vier amendementen en drie moties waren gepasseerd. Leefbaar 3B diende een amendement in om met betrekking tot de woningbouwplannen in de Driehoek Noordpolder het als studielocatie aan te duiden. Amendement aangenomen (27 voor- en 2 tegenstemmen). De VVD verzocht om de omschrijving ‘terugdringen van het autogebruik’ te schrappen, maar wel het gebruik van de fiets en het OV te stimuleren. Amendement aangenomen (21 voor- en 8 tegenstemmen). D66 diende een amendement in om de ambitie uit te spreken dat de ZoRo-busbaan in de toekomst ‘vertramd’ wordt, dus een verlenging van de aanwezige tramlijn in Zoetermeer. Amendement aangenomen (25 voor- en 4 tegenstemmen). De PvdA stelde tot slot voor het gedeelte van de N209 dat tussen de Groendalseweg en het AVO-knooppunt ligt om te vormen naar een lokale gebiedsontsluitingsweg, en daarmee de verkeerssnelheid omlaag te brengen. Het amendement werd verworpen (3 voor- en 26 tegenstemmen).
Leefbaar 3B verzocht het college met een motie de klimaatadaptatie en de energietransitie als afzonderlijke opgaven in de omgevingsvisie op te nemen. Unaniem aangenomen. Het CDA verzocht bij motie de groei met de voorgenomen 8.000 nieuwbouwwoningen tot 2040 in de loop van de komende jaren meer te preciseren, ten einde een beheerste en passende woningbouwontwikkeling na te streven. De motie werd nipt verworpen (14 vóór- en 15 tegenstemmen. Tot slot diende D66 nog een motie in waarin het college wordt opgeroepen maatregelen te formuleren die de negatieve effecten op het leefmilieu kunnen aanpakken. Motie unaniem aangenomen.