Kunsttoer ondanks regenachtig herfstweer goed geslaagd

Lansingerland - Het was alweer de 26e Kunsttoer die zaterdag 2 en zondag 3 oktober werd gehouden. Veel bezoekers kwamen op de fiets, maar vanwege het minder goede weer ook met de auto. Er was weer heel veel te zien bij alle kunstenaars thuis. Bij de een in de huiskamer en bij de ander in zijn of haar atelier. In ieder geval weer een grote verscheidenheid aan kunst. Er kon zelfs een kunstwerk worden gewonnen.

John Hofman

Uiteraard hebben sommige kunstenaars die ook les geven hun cursisten gemist tijdens de coronaperiode. Ze zijn blij weer aan de slag te kunnen gaan. Gemist wordt uiteraard ook het atelier Kunstbreak aan de Wilhelminastraat in Berkel en Rodenrijs waar volop lessen plaatsvonden en nu is opgeheven wegens verhuizing van eigenaar Marijke Wessel. In de nare coronaperiode hebben de kunstenaars niet stil gezeten en inspiratie gevonden om te blijven schilderen, fotograferen of beeldhouwen. Dat alles kon het afgelopen weekend worden bewonderd en De Heraut bezocht twee nieuwe leden van Kunsttoer. Allereerst gingen we op bezoek bij Roderick Lloyd in Berkel en Rodenrijs. Kunst, maar nu ook met verlichting. Afkomstig uit de verzekeringswereld begon Roderick al in 2011 met zijn kunst: van de foto’s die hij tijdens zijn vele wereldreizen maakte kreeg hij inspiratie om hiervan, op zijn computer, een kunstwerk te creëren in bijvoorbeeld 3D, 2D. Met de muis van de computer ‘schildert’ hij dan van de foto een totaal ander kunstwerk. Zo anders, dat je dit als leek niet verwacht. Onder zijn kunstwerk zet hij dan altijd de originele foto die hij ervoor selecteerde. Vanwege zijn gezondheid moest hij noodgedwongen zijn reizen een tijdje stoppen om ze daarna weer op te pakken. Hij bezocht verre landen zoals India, Hongkong, Sumatra en Amerika. “Tijdens het verzekeringswerk heb ik veel mensen kunnen helpen en ik dacht: help nu jezelf. Door die reizen wilde ik iets ‘aparts’ mee krijgen in mijn leven.” Maakte hij een foto van bijvoorbeeld het stadhuis in Rotterdam, dan dacht hij: daar komen mensen, dus maakte hij op de computer een bijzondere mensenkop. Een reis naar Thailand inspireerde hem tot het maken van een ‘gouden bord met daarin twee bloemen’. Heel, heel bijzonder maar tegelijkertijd ook prachtig en uitzonderlijk, want zover Roderick weet, is er tot nu toe niemand die deze kunst beoefent en maakt. Daarbij heeft hij de keuze: een kunstwerk met of zonder verlichting, wel of niet uitgesneden hetgeen hij door verschillende bedrijven laat uitvoeren. Het licht komt achter het kunstwerk via een accu die je kunt opladen. Uiteraard worden zijn werken regelmatig gekocht. “Daar gaat het mij in eerste instantie niet om”, zegt hij eerlijk. “Als ik er een ander maar een plezier mee kan doen. Ik hoef ze niet allemaal te verkopen.” Roderick heeft, heel uniek, zelfs al eens geëxposeerd in het Louvre in Parijs en in de Eiffeltoren. Op zijn website: www.rodericklloyd.com ziet u vele voorbeelden van zijn kunstwerken. Tevens heeft hij drie KUNSTboeken uitgegeven met daarin vele foto’s van zijn werken.

Mijn levensbehoefte

Ook nieuw in de gelederen van Kunsttoer is Geeske Hoekstra uit Berkel en Rodenrijs. Als jong meisje tekende ze al veel en vanaf haar 18e jaar is ze gaan schilderen in acryl. Ze woont met haar man en kinderen nu drie jaar in Berkel en Rodenrijs, komende uit Rotterdam. “Ik ben gewoon begonnen, zonder opleiding, maar schilder nu bij een andere kunstenaar, Bert Vernooij uit Capelle aan den IJssel die mij adviezen geeft en verder begeleidt. Eén avond per week, want ik heb ook nog de zorg voor mijn gezin.” Het schilderen gaat dan ook tussen alle huishoudelijke activiteiten door. Ze heeft wel een eigen atelier in een van de slaapkamers gerealiseerd, waarbij ze uit kijkt op de nog weinige weilanden die er zijn. Ze schildert zowel abstract als figuratief. Soms schildert ze bestaande kunstwerken na, maar altijd met een eigen inbreng. “Ik las over de Kunsttoer en dacht: daar wil ik me wel bij aansluiten. Lijkt me wel leuk om mijn werk te laten zien aan mede dorpsgenoten”, aldus Geeske. Schilderen is voor haar een levensbehoefte geworden. Ze wordt geïnspireerd door alles wat ze ziet, hoort en voelt. Elk schilderij is voor haar een uitdaging, maar tot nu toe lukt dat aardig. Op haar website kunt u meer zien: www.geeskehoekstra.nl .
Onder het motto: kunst te gast, kunt u van sommige kunstenaars eventueel een kunstwerk te leen krijgen om er in de huiskamer enkele weken van te kunnen genieten.(www.kunsttoer.nl) .