Kerkproeverij

Kerken in Lansingerland stellen zich gastvrij op

Lansingerland - Naar de kerk gaan doe je als je gelovig bent, is nog steeds de algemene gedachte bij veel mensen. Maar heeft u ooit wel eens een kerk van binnen gezien of een kerkdienst bijgewoond? Die mogelijkheid wordt nu geboden met de Kerkproeverij op zondag 10 oktober. Zeven kerken in Lansingerland doen mee, maar u bent uiteraard in elke kerk of bij elke kerkgenootschap van harte welkom.

John Hofman

Het ‘proeven’ heeft niets met eten te maken, maar gaat om het ervaren wat kerken u te bieden hebben. Wat een kerkdienst voor kerkgangers betekent en wat de pastores u te vertellen hebben. We zitten aan tafel met twee predikanten van kerken die ook meedoen op 10 oktober en die alle pastores vertegenwoordigen: Arjan Wilschut van de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk De Bron in Berkel en Rodenrijs en Wim de Bruin, predikant van de Hervormde wijkgemeente Dorpskerk in Bleiswijk. Beiden zijn heel enthousiast over de Kerkproeverij. “Wij stellen ons die dag gastvrij op. Nog iets nadrukkelijker dan normaal al het geval is. We willen onze dorpsgenoten uitnodigen om een kerkdienst bij te wonen”, aldus Arjan. "Vroeger was je lid van een kerk als je geloofde en dan kreeg je een hele serie geldende normen voorgehouden. Als je daar naar leefde, hoorde je er pas bij. Dat ligt nu heel anders. Ook al geloof je niet, voor ons hoor je er gewoon bij, want wij zijn allemaal verbonden met elkaar, ook bijvoorbeeld kijkers die via RTV meekijken. Ik moet vaak denken aan het Engelse gezegde: believe, behave, belong (geloven, je gedragen, behoren tot, red.). We draaien deze volgorde tegenwoordig om want je hoort er sowieso bij: belong, believe, behave. Je gaan gedragen en geloven komen daarna wel.” Beide predikanten merken dat er anno 2021 meer en meer behoefte is aan contact en bezinning. Wim: “Door corona hebben we toch ervaren dat we met z’n allen kwetsbaar zijn en wij hebben het allemaal niet meer zo in de hand. Dat kan mensen prikkelen om opnieuw na te denken over wat groter is dan henzelf, over God, De Bijbel en Jezus.” Wim vindt het belangrijk dat mensen daarbij ruimte ervaren: “Vroeger was het vaak van: als je in de kerk komt dan heb je ‘het’, buiten de kerk heb je het niet. Maar we zijn binnen of buiten de kerk allemaal zoekende mensen, die echt interesse mogen hebben in elkaar.”

Op oude voet verder

De coronaperiode heeft ook grote impact gehad op de kerken. Er konden geen kerkdiensten worden gehouden dan alleen via het internet (livestream of via tv) en dat was voor de predikanten ook een moeilijke periode. Arjan: “In het begin vond ik het wel ‘leuk’ om tv-dominee te zijn, maar al snel ga je het echte contact met de mensen missen. De Kerkproeverij is dan juist een goede mogelijkheid om net dat ene stapje te zetten dat nodig is om te kijken wat Jezus voor ons betekent, om dan gelijk die verbondenheid met anderen te voelen.” Volgens Wim dreigen we, nu er weer veel mag, in hetzelfde patroon te vervallen als voor de corona: “We hebben het druk, druk, druk, vakantie hier vakantie daar en gaan gewoon weer op de oude voet verder.” Komende zondag preekt hij daarom over ‘stilte’: “Stilte kan schrik veroorzaken, we staan verstomd van alle ellende. Maar stilte kan ook een plek zijn waarin iets nieuws ontstaat. Waarin verlangen wordt gewekt en er iets komt van hoop.”

Het evangelie centraal

Met de Kerkproeverij willen de kerken beslist niet elkaars vliegen afvangen. “Laten we het evangelie centraal stellen", zegt Arjan”. Wat de kerkproeverij betreft willen de kerken zich open stellen. “Als je je met ons verbonden voelt, voelen wij ons ook met jou verbonden. Je hoort er ook bij en we willen open naar je luisteren. Of je gaat geloven? We gunnen het je van harte maar we zullen het wel zien”, zegt Arjan. “Als je geraakt bent door het evangelie, gaat ‘je gedragen’ vanzelf, al is het met vallen en opstaan”. Wim: “Voor mij gaat het om een openheid zoals Jezus naar mensen keek. Met echte belangstelling en een uitnodiging om te proeven van zijn boodschap.”
Over de afgelopen, moeilijke anderhalf jaar zegt Wim: “Via de livestream konden gemeenteleden gelukkig betrokken blijven bij de kerkdiensten. Er keken zelfs veel meer mensen mee dan de vaste kerkbezoekers. Ook voor hen is de kerkproeverij is een uitgelezen moment om de kerkdienst eens in het gebouw mee te maken en te ervaren hoe dat is.” Vooraf aanmelden is nu niet meer nodig. Arjan, lachend: “Bij elke kerkdienst zeg ik tot vervelends toe: Fijn dat u er weer bent, misschien ben je niet gewend om in een kerkdienst aanwezig te zijn, we hopen dat je je vrij voelt om er te zijn. Laten we dus hopen dat alle pastores dat op 10 oktober kunnen zeggen!”
Er is ook een aantal kerken dat de deuren al op zaterdag 9 oktober opent. Kijk hiervoor naar de advertentie in deze krant.