Deze aflevering (297) van Heden & Verleden is een sportieve waar aandacht is voor jeugdatletiek bij De Kieviten.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Gemma Karsemeijer

25 jaar jeugdatletiek bij De Kieviten

Bleiswijk – De jeugdatletiekafdeling van atletiek- en wandelvereniging De Kieviten bestaat in oktober 25 jaar. Hoewel de volwassenenvereniging al sinds 1973 bestaat, bestaat de jeugdafdeling pas sinds 1996. Marjon van Donkelaar die zich al sinds het begin bezighoudt met de jongerentak, vertelt samen met haar twee dochters, Pauline van Donkelaar en Femke de Bruijn, meer over dit 25-jarig bestaan.

Nadat de familie Van Donkelaar in 1988 in Bleiswijk kwam wonen, werd Marjon in 1990 lid van De Kieviten. Haar dochters wilden ook op hardlopen, maar toentertijd was er in Bleiswijk geen vereniging die dat verzorgde voor de jeugd. Marjon heeft dit toen aangekaart op een ledenvergadering van De Kieviten, waarna ze toestemming kreeg van de voorzitter om zelf iets op te zetten. Samen met Nol van der Zalm en Arie de Vos is ze toen begonnen met een jeugdatletiekvereniging voor De Kieviten. Via mond-tot-mondreclame en een bericht in de krant probeerden ze jonge leden te verzamelen voor de nieuwe jeugdgroep.

1996: een klein begin

In het begin waren er zo’n tien kinderen lid, die allemaal een strippenkaart kregen waar ze een aantal proeflessen mee konden doen. Hoewel de atletiekgroepen tegenwoordig worden opgedeeld in pupillen (8 tot 11) en senioren (12 tot 19), werden destijds kinderen van alle leeftijden bij elkaar gezet. De lessen vonden plaats op het veld van korfbalvereniging De Weidevogels, omdat De Kieviten nog geen eigen veld had voor de atletieklessen. “We mochten een strook van het korfbalveld gebruiken. We hadden een klein zandbakje voor het verspringen en een stukje gaas gemaakt zodat we konden discuswerpen”, vertelt Marjon.
Er bestond al een atletiekafdeling voor volwassenen, waar onder andere Nico Storre, Nol van der Zalm en Piet Blanken actief lid van waren. Nol van der Zalm begeleidde in het begin ook de jeugdafdeling tot Arie de Vos die over de technische nummers (hoogspringen, verspringen, speerwerpen, kogelstoten en discuswerpen) ging, dit van hem overnam. Eduard van Gijzen nam de looptrainingen op zich. Tegenwoordig lijkt er nog weinig animo te zijn voor atletiek vanuit de volwassen leden: de volwassenen doen voornamelijk aan hardlopen. Voor de jeugdgroep werkt het atletiekprogramma echter juist goed, vertelt Marjon. Het is veel afwisselender dan alleen hardlopen, waardoor het voor de kinderen leuk blijft.
Omdat er veel animo voor de jeugdlessen bleek te zijn, werd het stuk veld dat de jeugdatletiek van De Weidevogels mocht gebruiken al snel te klein. De vereniging ging in gesprek met de gemeente en kreeg in 2000 uiteindelijk een eigen plekje aan de Merenweg in Bleiswijk. Nu de jeugdafdeling een eigen veld had, was er ook meer ruimte voor de technische nummers tijdens de atletieklessen. Dat is nog steeds erg fijn, want hoewel de jeugdatletiekvereniging met tien kinderen begon, telt de vereniging tegenwoordig 39 leden.

Vanaf jongs af aan sporten bij De Kieviten

Al snel ontstond er een hechte groep met jonge atleten. De zusjes Pauline en Femke gingen met veel plezier naar de atletieklessen, waar Femke zelfs haar beste vriendin en haar man Maurice de Bruijn ontmoette. Maurice' vader was al lid bij De Kieviten en zo maakte Maurice zelf ook kennis met de vereniging. Op deze manier werden veel van de eerste leden lid, vertelt Femke. Pauline en Femke zijn sinds dat ze lid zijn geworden sportief bezig geweest. Pauline stroomde van de pupillen door naar de senioren, waarna ze zelf jeugdtrainingen is gaan geven. Hoewel ze zelf geen lid meer is bij De Kieviten, traint ze nu bij PAC in Rotterdam. Ook Femke en haar man werden jeugdtrainers bij De Kieviten. Inmiddels hebben ze samen twee kinderen, waardoor Femke is gestopt met het geven van de trainingen.

Tegenwoordig hangt er nog steeds zo een gemoedelijke sfeer op de vereniging. “Het is recreatief. We zijn natuurlijk geen topsportvereniging en plezier staat voorop. Het is voor ons belangrijk dat de kinderen een leuke tijd hebben en met plezier kennis kunnen maken met vrijwel alle onderdelen van de atletiek”, vertelt Femke. Natuurlijk wordt er ook serieus gesport en de kinderen krijgen tijdens het sporten veel feedback van de trainers, om zo hun prestaties te verbeteren. Maar het sporten blijft wel gezellig en het blijft een vrijblijvend karakter hebben. Zo zijn de wedstrijden niet verplicht, maar kun je gewoon meedoen als je het leuk vindt.
Deze gezellige, gemoedelijke aanpak blijkt goed te werken om de kinderen enthousiast te maken voor sport: Marjon, Pauline en Femke zijn in ieder geval nog steeds erg sportief en hebben zelfs marathons gelopen. Pauline en Femke zijn allebei erg blij dat ze als kind bij De Kieviten hebben kunnen sporten: “Voor de rest van je leven heb je die basis”, zegt Femke.
Zondag 19 september was er een jubileumuitje bij Outdoor Valley in Bergschenhoek en daarna ging de jeugd gezellig samen eten.